Realcoffee

soorten

  • Latijns-Amerikaanse koffie neigt naar een zuiver, vertrouwd en vriendelijk karakter, met smaken die doen denken aan noten of cacao.
  • Koffie uit Afrika/Arabië is buitengewoon en verleidelijk, met bloemige aroma’s en de smaken van bessen en citrusvruchten.
  • Koffie uit Azië/de Pacific is meestal krachtig en assertief, met een vol karakter en aardse en kruidige smaken.

diverse landen, diverse smaken

Koffiebonen uit Brazilië – Brasil Bandeirante combineert een volle body met een heerlijk zoet aroma en een rijke, zuivere smaak. Een verrukkelijk voorbeeld van de rijke Braziliaanse koffiecultuur.

Koffiebonen uit Colombia – Colombia Supremo. Volle rijke body en aangename lange nasmaak. Een milde, aangename frisheid van mandarijn, prachtige balans tussen rijke chocolade tonen en een vleugje karamel en marsepein.

Koffiebonen uit Peru – Altomayo. Biologisch (Skal 024590), verfijnde, complexe koffie met frisheid van stevige, zoete appels, toffee en melkchocolade. Uitgelezen zoete body gevolgd door een lichte hint van rozijnen.

Koffiebonen uit Mexico – Mexico Maragogype Santa Catarina, typerende Mexicaanse kruidigheid. Fijne, fruitige tonen met een zuurtje naast een volle, soepele body, zachte, geurige koffie die een frisse en harmonieuze indruk maakt.

Koffiebonen uit Costa Rica – Costa Rica Tarazzu Libertad een zuivere koffie met een aroma van bessen, geroosterde noten en donkere chocolade die afsluit met een frisse, licht zoete afdronk.

Koffiebonen uit Cuba – Cuba Turquino Lavado brengt je terug naar de oorsprong van Cuba, een bloemige basis en een aards karakter. Een rijke koffie met een volle, zware body en een zoete afdronk.

Koffiebonen uit Guatemala – Guatemalan Antigua Pastoral. Iets van boter en karamel en een vleugje ceder geven deze cup een evenwichtige en helder karakter. Bekend om de fruitige frisheid en intense, bitterzoete chocoladegeur.

Koffiebonen uit Ethiopïe – Ethiopia Sidamo met romige karameltinten en chocoladetinten. Heerlijke geur van chocolade. Intens volle body en aangenaam fris.

Koffiebonen uit Kenia – Kenya AA Top met een intense smaak, volle body en aangename aroma. Een unieke, zeer complexe koffie met zwartfruit -smaken (zwarte bes). Niet te zuur en zoetige melkchocolade toon op de achtergrond.

Koffiebonen uit Rwanda – Rwanda Red Bourbon met een zeer zoete cup vergelijkbaar met het vruchtvlees van witte druiven en uitstapjes naar perzik en sinaasappel. Fruitige en levendige koffie uit Rwanda.

Koffiebonen uit Tanzania – Tanzania Peaberry Ngorongoro een elegante body in combinatie met een fruitige, zoete frisheid en fijne chocoladetonen op de achtergrond.

Welke soorten koffiebonen zijn er?

Wereldwijd zijn er bijna honderd verschillende soorten koffiebonen te vinden. Die zijn echter allemaal onder te verdelen in twee hoofdsoorten: “Coffea Arabica” en de “Coffea Canephora” (Robusta). De smaak van de koffieboon wordt bepaalt door de koffieplant waaruit deze voortkomt, maar ook waar deze wordt geplant. Koffiebonen zijn namelijk een natuurproduct en haalt haar karakter uit de grond en natuur waar de koffieplant in staat. Dat sommige koffielanden worden geroemd om hun goede koffie is veelal te danken aan de ideale klimaatomstandigheden die dat land heeft en de vruchtbare grond waarop de koffie wordt verbouwt.

Er zijn twee soorten koffiebonen die bijna iedereen kent. De Arabica en Robusta bonen. Deze twee bonen zijn het bekendst en worden ook het meest gebruikt voor de koffieproductie. Van alle koffiebonen die jaarlijks geproduceerd worden bestaat ongeveer 70% uit Arabica en ongeveer 30% uit Robusta.

Arabica koffiebonen
De Arbica koffiebonen komen oorspronkelijk uit de hooglanden van Ethiopië en is de oudste koffieboon die we kennen. Deze boon groeit op grote hoogte, op bergplateaus of op vulkaanhellingen tot een hoogte van 1000-2000m. De Arabica koffieplant bloeit na het regenzeizoen en na zo’n negen maanden zijn de bessen rijp. In een jaar produceert een normale Arabica koffieplant soms nog niet eens 5 kg bessen wat uiteindelijk resulteert in 1 kg echte koffiebonen. Arabica koffiebonen zijn moeilijker te verbouwen omdat ze gevoeliger zijn voor ziekten, plagen en vorst. Veel van de arabicaoogst wordt gewassen, ofwel nat verwerkt.


De smaak van de Arabica bonen
De Arbica koffiebonen hebben een kenmerkende smaak. Zo hebben ze een heerlijke verfijnde geur, een zachte, volle smaak en een laag cafeïnegehalte. Ook is de aciditeit (de zuurtegraad) hoger in de Arabica boon. Wat in het geval van koffie juist goed is.

Robusta Koffiebonen
De Robusta koffiebonen komen eveneens oorspronkelijk uit Afrika, maar het meest uit West- en Centraal-Afrika, Zuidoost-Azie en Brazilie. Deze koffieplant groeit van zee-niveau tot een hoogte van 700 meter. De Robusta koffieplanten bloeien nogal onregelmatig. De groei van een bloem tot een rijpe bes duurt 10-11 maanden. De Robusta bonen zijn kleiner en gebochelder dan de Arabica bonen.
De Robusta koffieplant is sterker en minder vatbaar voor ziektes dan de Arabica koffieplant. Daarnaast is het ook zo dat er een grotere oogst mogelijks is met Robusta koffieplanten. Hierdoor is de Robusta koffieplant goedkoper om te produceren dan de Arabica plant. Veel van de robustaoogst wordt ongewassen, ofwel droog verwerkt.

De smaak van de Robusta bonen
Ondanks het feit dat Robusta koffiebonen goedkoper zijn, wordt er toch meer Arabica koffiebonen verkocht. Dit heeft voornamelijk met de smaak te maken. Robusta koffiebonen zijn krachtiger en voller van smaak dan Arabica bonen.Ook is het cafeïnegehalte wat hoger. De bonen hebben een bittere smaak en daardoor worden ze eigenlijk alleen in een melange gebruikt en niet als een single origin.

Smaakverschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen

 ArabicaRobusta
SmaakMild, zacht, subtiel, complex,
hogere zuurgraad
Vol, krachtig, pittig, creme,
geeft body en karakter
Cafeïne+/- 1,5%+/- 2 tot 2,5%
GebruikIn een blend of als Single OriginIn een blend

De koffiebonen kunnen op twee manieren verwerkt worden:

Single Origins
Elke koffieregio heeft zo z’n eigen klimaat en ecologische omstandigheden. In Single Origins proeft u de pure smaak van die éne boon uit die éne regio.

Melanges
Blends van verschillende soorten koffiebonen. In een goede melange komen alle gebruikte bonen optimaal tot hun recht.

Top 10 van de koffieproducerende landen

Koffiebonen kunnen alleen in tropische streken worden geteeld omdat ze veel warmte en regen nodig hebben. De zon vermart de koffieplant en regen koelt haar af, waardoor de koffie zijn unieke persoonlijke smaak krijgt.

De tropische gordel die om de aarde loopt (gebied rondom de evenaar, tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring) is bezaaid met koffieplantages. Deze gordel wordt ook wel de koffiegordel genoemd.

In meer dan 70 landen worden koffiebonen verbouwd of plukt men de vruchten van de wilde koffiebomen. Meer dan 500 miljoen mensen zijn direct of indirect betrokken bij de handel in koffie.

Top 10 koffieproducerende landen:

1. Brazilie – 35%
2. Vietnam – 14%
3. Indonesie – 7%
4. Colombia – 6%
5. Ethiopie – 5%
6. India – 3,5%
7. Honduras – 3%
8. Mexico – 3%
9. Peru – 3%
10. Guatemala – 2,5%

Zelf Melangeren

U wil een eigen smaak samenstellen ?

Wij maken de koffie precies zoals U wenst.

Neem hiervoor kontact met ons op